Hilde Van Cauteren. Cognitieve gedragstherapeute / Psychologe derde generatie gedragstherapie. (Register/Colegio Spanje A-2495)

 

De Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron introduceerde de term Hoogsensitief persoon of hsp in 1996.  Het wordt ook sensory-processing sensitivity genoemd. Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidskenmerk (geen ziekte) dat 15 à 20 % van de bevolking hebben, zowel mannen als vrouwen.

 

Hooggevoelige mensen vertonen deze 4 volgende kenmerken: 1. Ze ontvangen alle informatie op een intense en diepe manier. 2. Ze voelen zich overgestimuleerd bij het ontvangen van veel informatie, zintuiglijk en emotioneel. 3. Ze leven het leven met veel emotionaliteit en voelen sterke empathie. 4. Ze hebben een scherpe gevoeligheid, niet alleen in termen van de vijf zintuigen, maar ook voor subtiliteiten als kleine veranderingen in omgeving of de emotionele toestand van mensen.

 

Hooggevoeligheid is zichtbaar in de hersenen. Uit hersenscans blijkt dat HSP’s bij het zien van bepaalde beelden meer delen van hun hersenen gebruiken dan niet-HSP’s, namelijk de gebieden die te maken hebben met bewustzijn, aandacht, empathie, integratie van zintuiglijke informatie en het plannen van actie.

 

Hoe komt dit dan? Bij een HSP ontbreekt een soort filter dus komt er veel informatie binnen dat allemaal verwerkt wordt. Daardoor zijn HSP’s sneller overprikkeld, moe of emotioneel en  hebben meer last van lawaai.

 

Hsp’ers zijn er in alle kleuren en vormen. Als ze hun gevoeligheid niet kennen kan het zijn dat ze zich raar voelen in de maatschappij, buitenbeentjes en dat ze gaan rebelleren, protesteren, zich slecht voelen of deprimeren. Daarom is het zo belangrijk om als hooggevoelige een goede begeleiding te krijgen. Sommigen krijgen dat van hun ouders maar velen groeien op in een niet steunende omgeving en hebben daar later last van.

 

Denk jij dat je hooggevoelig bent en wil je er meer over ontdekken of weet je dat je hooggevoelig bent en wil je  leren er beter mee om te gaan of heb je problemen waar je niet alleen uit geraakt, neem dan contact met me op.

 

http://hsperson.com/therapists/seeking-an-hsp-knowledgeable-therapist/spain/

 

VOOR MEER INFORMATIE OF VOOR HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK IN SPANJE OF ONLINE

 

KLIK HIER